Laddar annons
Sepp Moser – när det biodynamiska är i fokus
29 Apr, 2023

Sepp Moser – när det biodynamiska är i fokus

De tittade snett på honom, de var skeptiska och de undrade vad han höll på med. När den österrikiske producenten Nikolaus Moser tog över vinhuset efter sin far Sepp Moser år 2000 valde han att satsa på biodynamiska viner. I dag, över 20 år senare, är det ingen som skrattar åt honom längre. Istället har flera av skeptikerna rättat sig i ledet och själva valt att börja producera biodynamiskt vin.

Det är 1980-tal och familjen Moser har ett aktat namn inom vinindustrin i Österrike. De har sysslat med vinmakande i över tio generationer och landets viner är på ständig frammarsch. Vinhuset som är döpt efter Lenz Moser, en av de mest inflytelserika vinmänniskorna i landet, är välkänt för sina viner. Traditionen inom familjen Moser är stor och Lenz Mosers söner har anammat sin fars teknik och kunskap. 1985 sker dock det som inte får ske. Över en natt skakas den österrikiska vinindustrin i grunden sedan ett antal producenter valt att tillsätta glykol i sina viner för att få upp sötman i dem. Detta uppdagas i Tyskland och över 90 procent av landets export stannar av då ingen vågar dricka vin från Österrike längre. För vinhuset Lenz Moser blev det nådastöten och 1986 säljs det välkända vinhuset till storföretaget VOG AG. Kvar står sonen Sepp Moser och undrar vad han ska göra. Vid 57 års ålder, år 1986, bestämmer han sig för att uppfylla en dröm. Han bestämmer sig för att skapa sitt eget vinhus, som ska ha hans namn. Här börjar historien om producenten Sepp Moser.

Atrium Sepp Moser Atrium, som är byggt i romersk stil. Foto: Pressbild

– Man kan väl säga att man måste sjunka till botten för att kunna starta något nytt. Det var definitivt en fördel att starta efter skandalen. Det kunde ju inte bli värre. Och min far var fast besluten att han skulle göra något eget, berättar Nikolaus Moser, även känd som Niki, som sedan 2000 driver vinhuset vidare efter sin far Sepp Moser och som tillhör den 17:e generationens vinmakare inom sin familj.

– Han valde bort vissa vingårdar som han inte var helt övertygad om och valde istället att satsa på 30 hektar mark fördelat på vingårdar i Kremstal och i Apetlon vid Neusiedlersjön. Han sa till sig själv att han nu skulle starta det han själv önskade göra när det kom till vin. De första åren hade han inte ens alla verktyg för att göra vinerna i sin egen källare. Han fick åka mellan olika gårdar för att producera vinerna, fortsätter Niki Moser samtidigt som han skrattar.

"De sa att jag var dum och galen"

1987 producerades den första årgången av Sepp Mosers egna vin, och 13 år senare lämnade han över facklan till sin son Niki. Vid ett flertal tillfällen hade Nikolaus berättat för sin far hur han ville skapa vin. Han hade berättat om sina idéer kring biodynamiska viner. Men Sepp var inte helt övertygad.

– Han berättade för mig att när jag tog över så fick jag göra exakt vad jag ville. Och jag ville göra biodynamiska viner.

Sagt och gjort, år 2000 började Niki Moser göra något som väldigt få andra inom vinvärlden gjorde då. Han konverterade några vingårdar till biodynamisk vinodling. Flera andra producenter tittade snett på honom. De var skeptiska, och som Nikolaus själv beskriver det så blev han smått utskrattad av vissa producenter.

– De sa att jag var dum och galen, och jag måste erkänna att vi hade en del svåra år i början när vi gick om till biodynamisk odling. Det var inte alltid lätt och vi stötte på en hel del problem, då vi aldrig förut hade odlat biodynamiskt. Att göra biodynamiskt vin kräver en hel del jobb, och vi vill göra det ordentligt.

Niki och Andrea Niki och Andrea Moser.

Niki Mosers resa att göra om samtliga vingårdar till biodynamiska har tagit tid. I dag kan han med stolthet blicka tillbaka på en lång och hård väg med där han tvingats ta en hel del tuffa och svåra beslut. I dag äger de 50 hektar mark, vilket inte ens är dubbelt så mycket som hans far hade när han startade sin verksamhet 1986.

– Vi kom faktiskt upp i de här 50 hektaren redan 1999. Sedan dess bestämde vi oss för att det fick räcka. Det är tillräckligt för oss. Att köpa mer mark gör mig varken gladare eller rikare, det innebär bara mer jobb. Det skulle dessutom påverka kvalitén på våra viner. Vi har valt att inte sälja våra viner till stora butikskedjor, så vi har egentligen inget större behov av någon massproduktion.

– Sedan är vi fortfarande ett väldigt familjeorienterat vinhus. Vi är en riktig familjegård. Jag jobbar där, så gör även min fru Andrea, min döttrar Kathi och Mariana, och Kathis man Jan. Han är för övrigt cellar master. Min son Markus, som är 26 år, har också berättat att han ska ge sig in i familjeverksamheten, säger Niki med ett leende på läpparna.

Alla egna vinodlingar hos Sepp Moser är biodynamiska

I dag producerar Niki Moser vita viner gjorda på riesling och grüner veltliner samt söta viner på pinot blanc och riesling, men även röda viner på zweigelt. Han har även lite produktion av sämling, pinot noir, pinot blanc, merlot, chardonnay och muskat ottonel. Alla hans egna vinodlingar är helt biodynamiska och enligt honom har han sett en enorm utveckling hos även andra producenter sedan han valde att gå den här vägen för över 20 år sedan.

– När jag bestämde mig för att bli biodynamisk så var jag en av de 15 första att göra det. Jag var den 14:e medlemmen i Demeter, och i dag finns det nästan 100 medlemmar. Ett tag kunde de inte ta in fler medlemmar på grund av för stort tryck.

Gebling Den vackra vingården Gebling.

Demeter är en organisation där man förbinder sig att man ska odla druvorna biodynamiskt. Det är en certifiering och en sorts kvalitetsstämpel på att ens odlingar ska bedrivas på ett visst sätt. I dag sitter Niki Moser med som styrelseledamot i österrikiska Demeter.

– Jag har alltid trott att det inte finns någon annan väg än denna. Jag känner till vinproducenter som för bara fem år sedan sa nej till biodynamiskt, men som tack vare den yngre generationen insett att det inte finns någon annan väg att gå. Jag har flera grannar som gått över till ekologisk odling men som ännu inte är helt biodynamiska. Utvecklingen i Österrike är fantastisk måste jag säga.

"Folk förstod inte vad jag gjorde"

För att ta ett exempel så är 21 procent av hela landets vitikultur ekologisk, och av dessa 21 procent så är 10 procent biodynamisk. Med det är Österrike ett av de länderna i världen som har högst andel ekologisk vinodling. Men enligt Nikolaus Moser, som har flera viner i Systembolagets beställningssortiment, så finns det fortfarande en bra bit kvar att gå.

– Jag tror inte alla känner till skillnaderna mellan ekologisk och biodynamiskt. Vi måste hela tiden hjälpas åt med att kommunicera exakt vad det innebär och hur vi jobbar med minimal påverkan på jorden och druvorna.

Ett exempel på hur Österrikes vinutveckling förändrats och påverkats under alla dessa år är enligt Nikolaus synen på nationaldruvan grüner veltliner och vilken typ av viner den ger.

– Jag kommer ihåg första gången jag skulle göra en grüner efter att ha tagit över efter min far. Folk förstod inte vad jag gjorde då. De som testade vinerna sa att det där inte var grüner, men jag berättade för dem att det var exakt så en äkta grüner skulle smaka.

Sepp Moser

– Vi vill visa upp det innovativa och biodynamiska på ett nytt sätt. Vi producerar 250 000 flaskor varje år, vilket inte är så värst mycket. Men i varje flaska vill vi spegla det som gör våra viner unika. Och i varje flaska vill visa upp balans och elegans.

För över 20 år sedan, när Niki Moser tog över efter sin far, så sågs hans metoder med tveksamhet. Folk trodde inte på det han gjorde. Han var nästan unik med att tänka på ett sätt som ingen annan gjorde. I dag är han en i mängden. Flera av dem som skrattade åt honom för 20 år sedan är i dag inne på samma spår som han. Och allt är tack vare att han trodde på det han gjorde.

– Det är häftigt att se hur otroligt mycket som hänt, det är en fantastisk utveckling, avslutar Niki Moser.

Recension

I dag är vinhuset representerat i över 20 länder och i Sverige har de ett flertal viner i beställningssortimentet. Här nedan kan du hitta en recension av Sepp Mosers riesling von den Terrassen. Samtliga viner går att få tag på via privatimport.

Sepp Moser

No1 by Ulf Wagner, Riesling von den Terrassen, 2021 (72864) 199:-

Det är fascinerande att se hur de österrikiska riesling-vinerna lyckats gå en egen väg på ett sätt jämfört med de tyska. Och här har vi ett lysande exempel på just det. Här får man ett fruktdrivet vin med en tydlig hint av gröna syrliga äpplen, gröna päron, ananas och rök. Det finns en fin komplexitet i smaken och vinet går år det lite rundare hållet än vad en klassisk tysk riesling ofta gör. Här är det en viss liten diskret mognad men en klockren syra. Ett imponerande vin som visar hur bra en österrikisk riesling kan vara.