tyskland

Rheingau

Tyskland

Rheingau

Rheingau är en liten region men med mycket att erbjuda.

Rheingau vin

De vita vinerna har en plats på nästan 80 procent men det odlas även en del Spätburgunder. Rheingau är känt för sina toppklassiga söta prädikatviner (beerenauslese och trockenbeerenauslese) och sin toppklassiga Rieslingviner. Det finns inget korrekt svar på vilken vinregion som producerar bäst Riesling, men man slänger gärna med orden och precis som vissa talar om att Mosel har de bästa rieslingvinerna så finns det de som säger att de bästa kommer härifrån.

Rheingau vindistrikt

Mellan Wiesbaden och Rüdesheim ligger den tyska vinregionen Rheingau med sina 3 000 hektar, skyddad av Taunusbergen. Nästan hela Rheingau ligger intill floden Rhein, som vinregionen har fått sitt namn efter. Östra sidan av Rheingau ligger intill floden Main. Hela vinregionen ligger på en sydsluttning mot floderna och solexponeringen, bergskyddet och solreflektion från floderna är anledningen till de fantastiska resultat av de sötare vinerna och fylliga Rieslingen, trots de kallare breddgraderna. Då Rheingau är väldigt litet så finns det bara ett deldistrikt, Johannisberg.

Rheingau druvor

Som i många av vinregionerna så dominerar Riesling och inte med mindre än nästan 80 procent av vinodlingen. Sen kommer Spätburgunder.

Rheingau jordmån

Trots den lilla vinodlingsarealen så varierar sig jordmånerna med sand, grus, lera och lössjord.

Rheingau vitt vin

Klassisk Riesling från Rheingau är torra, lätta till fylliga vita viner med en tydlig syra. De söta vinerna från Prädikatkategorin har fruktiga aromer

Rheingau systembolaget

Även fast Rheingau är litet så finns det ett stort och brett utbud på systembolagets hemsida.