tyskland

Mosel

Tyskland

Mosel

Moseldalen, mest känt för sina högkvalitativa viner på Riesling, världens brantaste odlingar och ett unikt och vackert landskap.

Mosel är den äldsta vinregionen i Tyskland som har fått sitt namn efter floden Mosel. Här sägs det att romarna satte de första vinrankorna och grundade hemmet till Rieslingdruvan.

Mosel vindistrikt

Mosel heter egentligen den 55 mil långa bifloden till Rhen som sträcker sig från östra Frankrike ända upp till Luxemburg. Vinregionen Mosel har fått sitt namn från floden och är en så kallad ”floddal” som går längst med floden. Mosel är den tredje största vinregionen i Tyskland, och även den kändaste, speciellt när det gäller Riesling. En av de många saker som gör Mosel unik är hur vingårdarna är planterade på branta sluttningar längst floden. Vissa sluttningar är upp till 68-75° branta, vilket gör Mosel till den mest lutande vinregionen i världen. Mosel är också den nordligaste vinregionen i världen, men i sluttningarna så får vinrankorna skydd från regn och vind och solskenet reflekteras från floden. På så sätt kan en perfekt mognadsprocess bildas med mycket sol och svala nätterna. De bästa vingårdarna befinner sig i söderläge för extra solexponering

Mosel består av 6 deldistrikt:

  • Burg Cochem
  • Bernkastel
  • Saar
  • Ruwer
  • Obermosel
  • Moseltor

Mosel vin

Många är starkt enade om att de bästa Rieslingvinerna kommer från Mosel och här står den druvan för hela 60 procent av vinodlingarna. Vinerna skiljer sig rätt drastiskt beroende på de varierande jordmånerna och sollägen som längs floddalen. Här hittar du både torra viner och även sötare viner från druvan Müller-Thurgau. Mosel är också känd för sin ”Eiswein” som är ett Prädikatvin gjort på frysta druvor.

Mosel druvor

Ungefär 91 procent av all vinproduktion består av gröna druvor där dominerar Riesling med efterföljd av Muller-Thurgau. Andra druvor som odlas är till exempel Pinot Blanc, Elbing, Spätburgunder.

Mosel jordmån

Här finns de olika typer av skiffer, den vanligaste är den blåa och man skiljer tydligt på Rieslingvinerna från de olika jordmånerna. Den blåa skiffern sägs göra Riesling med mycket blommighet och den röda sägs göra Riesling fylligare och kraftigare.

Mosel vitt vin

Torra rieslingviner från Mosel är lätta och lägre i alkohol och beskrivs som fruktiga, blommiga och med minerala toner. Ett vin med en perfekt balans mellan syra och sötma.

Mosel rödvin

Det produceras inte mycket rödvin i Mosel men Spätburgunder dominerar den lilla produktionen som finns här. Röda viner från Mosel beskrivs ofta som lätta, lägre i alkohol och med mycket minerala aromer.

Mosel systembolaget

Det finns en större variation på systembolagets hemsida, mestadels vitt. Men det går att hitta även rött, rosé och mousserande. Provning 'Torra Moselviner i Systembolagets utbud', december 2020.