Laddar annons
Vin till asiatiskt - tips på fem viner med tillhörande mat
11 Nov, 2023

Vin till asiatiskt - tips på fem viner med tillhörande mat

Att välja vin till mat kan vara en klurig uppgift för många. Ibland kan det bli en riktig succé och göra att middagen blir till en fest och i andra fall en total flopp som kan skapa en osäkerhet kring bordet. Att välja vin till asiatiskt är en verklig utmaning, framförallt då det förekommer ovanliga kryddor som är aningen svårmatchade. 

Vissa maträtter är mer svårkombinerade än andra, tänk vad lätt det kan vara sommartid när man vill ha något som funkar till grillat kött? Ja, då räcker nästan med att vinet är rött och gött att dricka. Svårare blir det när man vill matcha vinet med ovanliga kryddor som vi kanske inte använder varje dag, sådana som ofta förekommer i asiatisk mat. Därför vill vi tipsa om just vin till asiatiskt. 

Mat med asiatiskt ursprung har blivit omåttligt populär och kommit att bli lite som en trend som stannat här i västvärlden. Folk blir mer medvetna vad gäller kryddsättning och kvalitet på råvaror, men en sak som kan vara klurig är just vad man dricker till? Ett säkert kort skulle vara att välja en kall, ljus lageröl med friska inslag. Om man i stället vill dricka vin så hjälper Vinbanken dig med tips och rekommendationer.

Så ska du tänka när du väljer vin till asiatiskt

Vad som bör beaktas vid mat och vinkombination är faktorer som: sötma, alkohol, chilihetta och beska.

Sötma i mat kräver ofta även en sötma i vinet, annars anses vinet surt. Om alkoholen i vinet är för hög kan detta påverka kombinationen med chilihetta och förstärka alkoholen så hela vinet blir eldigt och spritigt. Detsamma gäller vid tanniner som ofta ger en viss beska i vinet, om sötma i mat möter beska i vinet så blir upplevelsen en förhöjd beska som kan förstöra hela upplevelsen. 

Vin till asiatiskt - tips på fem viner med tillhörande mat