Laddar annons
Vin till asiatiskt - tips på fem viner med tillhörande mat
11 Nov, 2023

Vin till asiatiskt - tips på fem viner med tillhörande mat

Att välja vin till mat kan vara en klurig uppgift för många. Ibland kan det bli en riktig succé och göra att middagen blir till en fest och i andra fall en total flopp som kan skapa en osäkerhet kring bordet. Att välja vin till asiatiskt är en verklig utmaning, framförallt då det förekommer ovanliga kryddor som är aningen svårmatchade. 

Vissa maträtter är mer svårkombinerade än andra, tänk vad lätt det kan vara sommartid när man vill ha något som funkar till grillat kött? Ja, då räcker nästan med att vinet är rött och gött att dricka. Svårare blir det när man vill matcha vinet med ovanliga kryddor som vi kanske inte använder varje dag, sådana som ofta förekommer i asiatisk mat. Därför vill vi tipsa om just vin till asiatiskt. 

Mat med asiatiskt ursprung har blivit omåttligt populär och kommit att bli lite som en trend som stannat här i västvärlden. Folk blir mer medvetna vad gäller kryddsättning och kvalitet på råvaror, men en sak som kan vara klurig är just vad man dricker till? Ett säkert kort skulle vara att välja en kall, ljus lageröl med friska inslag. Om man i stället vill dricka vin så hjälper Vinbanken dig med tips och rekommendationer.

Så ska du tänka när du väljer vin till asiatiskt

Vad som bör beaktas vid mat och vinkombination är faktorer som: sötma, alkohol, chilihetta och beska.

Sötma i mat kräver ofta även en sötma i vinet, annars anses vinet surt. Om alkoholen i vinet är för hög kan detta påverka kombinationen med chilihetta och förstärka alkoholen så hela vinet blir eldigt och spritigt. Detsamma gäller vid tanniner som ofta ger en viss beska i vinet, om sötma i mat möter beska i vinet så blir upplevelsen en förhöjd beska som kan förstöra hela upplevelsen. 

Vin till asiatiskt - tips på fem viner med tillhörande mat

Dr Loosen  Erdener Treppchen Riesling Kabinett

Dr Loosen Erdener Treppchen Riesling Kabinett

2021
tysklandTyskland
750 ml
8.5%

Dr. Loosen är en av Mosels stora producenter och erkänd i vårt avlånga land. De har en hel radda med kvalitetsviner i alla prisnivåer och det uppstår inte sällan en stor förtjusning och förväntan vid öppnandet av en ny flaska. Denna halvtorra Riesling levererar en härlig fruktkompott med otrolig framfart. Den lilla restsötman på 33g/liter hjälper vinet att verkligen blomma upp. Klassisk petroleum-finish gör att man känner sig hemma i den blomstrande Rieslingvärlden. Finns i beställningssortimentet

Matchas med sushi eller pokébowl innehållande mango, avokado, koriander och teriyakimarinerad lax. Den lilla restsötman i vinet funkar perfekt till just den här typen av mat. Gott, Gott, Gott!!! 

17
219 kr
Maison Chandesais  Saint-Amour

Maison Chandesais Saint-Amour

2022
frankrikeFrankrike
750 ml
13.5%

Om det är rödvin man är ute efter till sin asiatiska måltid så är det inte alltid helt lätt att hitta rätt. Skalkontakten som ger vinet sin röda färg medför ofta en strävhet och även en beska som inte kommer väl till pass när de matchas med det asiatiska köket. Druvan Gamay som odlas i södra Bourgogne närmare bestämt Beaujolais har tunt skal som ger en ljus färg och sällan något motstånd. Dessa viner brukar ha en hög ”klunkabilitet” där frukten får lira nästan helt på egen hand. Årgången 2022 ger vinet en underbar bärighet som är ungt och piggt och medför en härlig fruktsyra.

Matchas gärna med Biffsallad, Sticky Beef eller en Biff Wok. 

17
199 kr
Vin col Fondo  Dei Pianari

Vin col Fondo Dei Pianari

italienItalien
750 ml
11%

Nyhet i det fasta sortimentet på Systembolaget. Denna torra Pet Nat Prosseco levererar de klassiska Glera-aromerna såsom päron, melon och citrus. Stabilt då all fruktighet sitter där den ska och ger en frisk avslutning. Bubblet är torrt och syran är skyhög. Producenten har valt att anpassa ancestral-metoden där vinet får jäsa färdigt på flaska (därav Pet Nat) i och med det så lämnas också jästen kvar i flaskan = ofiltrerat. Låt flaskan stå upp några minuter innan servering för att låta jästen lägga sig i botten eller om man gillar det, skaka runt flaskan försiktigt så all bottensats blir en del av vinet. Finns på hyllan på de flesta Systembolag runt om i landet.

Servera till fried rice med scampi och mycket grönsaker. Ingen lär bli besviken! 

16.5
129 kr
Kloster Eberbach  Riesling Kabinett

Kloster Eberbach Riesling Kabinett

2022
tysklandTyskland
750 ml
8%

Riesling från Tyskland är fantastiskt gott och funkar ypperligt till chili-hetta. Tidigare nämnda Moseldalen är det mest kända området när det pratas halvtorra Rielsing men här är ett vin som ger lite stramare karaktär från Rheingau som löper vid Rhen-floden. Kloster Eberbach är en gammal räv i gamet och egendomen ägs idag av delstaten Hessen men grundades redan på 1100-talet. Den knivskarpa syran rundas snyggt av med hjälp av sockerhalten i vinet. Välbalanserat! De gröna aromerna från tidig skörd bekantas av äpple, päron, litchi och lime. 

Gott precis som det är men funkar också till Vietnamesiska vårrullar fyllda med räkor, gurka, koriander, lime doppade i soja. 

16
129 kr
Gustave Lorentz Réserve

Gustave Lorentz Réserve

Gewurztraminer, 2022
frankrikeFrankrike
750 ml
14.5%

Vin från Alsace i norra Frankrike. Producenten Gustave Lorentz har funnits på Systembolaget i nästan 20 år och älskats av många. Vinet är tillgängligt och lätt att gilla. Blommigheten och aromatiken gör detta vin till en av favoriterna vid valet till asiatisk matlagning. Framför allt när smakerna går mot kokos, , citrongräs. Dessa smaker slukas galant med just druvan Gewurztraminer. 

Fungerar toppen med den thailändska rätten: Tom Kha Gai eller andra grytor där kokosmjölk finns med. 

15
119 kr