Fredagskocken lagar lammfärsspett

Favoritmarkera

Helgens meny blir smakrik, både vad det gäller viner och mat. Förrätten innehåller inte många ingredienser och den tar inte längre tid än 20 minuter att svänga ihop. Varmrätten består av lite fler ingredienser, men tar inte mer än 45 minuter att laga och resultatet kan jag lova blir smarrigt. Påskhelgen närmar sig också och precis som att lamm smakar bra ”anytime” kan detta recept passa bra att laga till Påsk. Trevlig helg, från Mattias.

Bild: Från recept.nu, gå dit för ytterligare förslag på tillagning.

Toast med gräddglaserad svamp och löjrom
Vintips:
Joubert-Tradauw Chardonnay 2010 (73178), Joubert-Tradauw, Sydafrika, 179 kr

300 g svamp
½ gul lök
1 liten vitlöksklyfta
1 ½ dl vispgrädde
olja, smör och salt

4 brödskivor
40 g löjrom
smör

Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek svampen i olivolja, c:a 2 minuter. Tillsätt sedan smör, lök och vitlök och stek dem ytterligare 3 minuter. Häll på grädden, koka c:a 2 minuter till simmig konsistens och smaka av med salt.
Kantskär brödet och stek det gyllene I smör.
Lägg upp svampen på det stekta brödet och toppa med löjrom.

Lammfärspett med örtig tomat- och rotfruktsragu samt cous cous
Vintips: Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz 2009 (16320), Penfolds, South Eastern Australia Australien 179 kr
tips två: Allesverloren Shiraz 2010 (29002), Allesverloren, Sydafrika, 99 kr

400 g lammfärs
2 vitlöksklyfta
1 ägg
1 msk vatten
1 msk pressad citronjos
2 krm malen spiskummin
1 tsk sambal oelek
olivolja och salt

100 g morot
100 g palsternacka
125 g rotselleri
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
1 bburk krossade tomater
1 msk finhackad dragon
1 msk finhackad rosmarin
olivolja och salt

3 dl cous cous
3 dl buljong (kyckling eller grönsak)
1 tsk curry
1 msk olivolja
salt

Skala och tärna rotfrukterna I ca stora bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och rotsaker ca 2 minuter i en kastrull tillsammans med olivolja. Häll på vinet och koka kraftigt ca 1 minut, häll på tomaterna och låt det sakta koka ihop ca 15 minuter. Häll I örterna och smaka av med salt fore servering.
Skala och finhacka vitlöken. Blanda samtliga ingredienser till lammfärsspetten och smaka av med salt. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Fördela färsen runt 8 grillspett och stek dem i olivolja till fin färg.
Koka upp buljongen med curry och olja. Lägg i cous cousen, lägg på ett lock och låt dra i 10 minuter.
Servera cous cousen med ragun och de nystekta lammfärsspetten.

Kommentera