DH-banner-1bDH-banner-2b
Vin-till-citronstekt-flaskfile-vinbanken

Vin till citronstekt fläskfilé med grön caesardressing

Favoritmarkera

Den citronstekta fläskfilén smakar läckert och är lättlagad festmat. Mat för många behöver inte vara svårt eller komplicerat.

Vin till citronstekt fläskfilé. Maten är också lätt att förbereda och därför perfekt för många gäster (lugn, vi är snart där när festerna aldrig vill ta slut). Ringla över en vackert grön caesardressing. Den gröna fina färgen på dressingen kommer från den peppriga/nötiga rucolan. Vilken kombo, härlig spansk smak av den torra cavan, precis så som många älskar!

RECEPT | Citronstekt fläskfilé med grön caesardressing

10 portioner

2 vitlöksklyftor
rivet skal av 2 citroner
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 fläskfiléer (à ca 500 g)
olivolja
rucola till garnering

Caesardressing
0,5 vitlöksklyfta
5 sardellfiléer
1 äggula
1 dl riven parmesanost
1,5 tsk färskpressad citronjuice
2 dl rucola
1 dl neutral olja (t ex rapsolja)

GÖR SÅ HÄR

1) Sätt ugnen på 125°C.

2) Skala och finriv vitlöken. Blanda med citronskal, salt och peppar.

3) Putsa fläskfilén. Bryn den i olja runt om i en stekpanna. Lägg över i en ugnssäker form. Gnid in filéerna med citronblandningen.

4) Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av fläskfilén. Ställ in i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 70°C.

5) Låt svalna.

6) Skär köttet i tunna skivor på snedden. Lägg ev på serveringsfat. Täck och förvara i kyl.

Grön caesardressing

Mixa vitlök, sardeller, äggula, parmesan, citronjuice och rucola slätt i en matberedare. Tillsätt oljan under fortsatt mixning. Smaka av med salt. Täck och förvara kallt.

Tänk på: jag tog dessvärre lite väl mycket citronsaft, dressingen blev väl flytande (i min smak).

Cirka 1 timme före servering: Ta ut köttet ur kylen så maten smakar bäst när den inte är kylskåpskall.

. Cava Roy Brut Nature (50632)

Castell d’Age, Cava Spanien, 149 kr
Druvor: 40% xarel-lo, 40% macabeau, 20% parrelada.
Socker: 0,8 g/l.
Torr, medelfyllig. Fruktig med drag av citrusfrukter, viss beska från satsumas och en liten brödig hint.
Omdöme: Helt okej. Bra längd, ren och fruktig.
Passar till: till mingel och för att skåla, snittar och tilltugg. Prova också gärna tillKarins glutenfria tilltugg för en bra start!
Betyg: 4

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Lämna ett svar