Laddar annons
Bra viner för dig som vill sticka ut
27 Nov, 2023

Bra viner för dig som vill sticka ut

I dag vill man ofta sticka ut med sitt vinval och kanske kunna visa upp för sina bekanta att man vågar tänka utanför boxen. På Systembolaget i dag finns det massvis av viner från ganska okända ursprung som sticker ut men som ändå bjuder på en extremt prisvärd vinupplevelse. 

Har du tröttnat på att det alltid är samma vin när du och vännerna samlas? Och det är dessutom alltid samma ursprung, om man nu mot all förmodan skulle byta vin. Det är ofta exakt samma druvor vecka ut och vecka in. Vi pratar givetvis om chardonnay, riesling, sauvignon blanc, pinot noir, nebbiolo, barbera, merlot, shiraz, grenache och de många andra druvorna som hör till världens mest kända. Det finns dock en hel del viner på Systembolagets hyllor som är gjorda på helt andra druvor, och som levererar väldigt mycket vin för pengarna enligt oss. Det är roliga och intressanta ursprung som definitivt kommer göra succé för dig som vill sticka ut med ditt vinval. 

Hitta fler topplistor från Vinbanken här

Bra viner för dig som vill sticka ut

Vem hade kunnat gissa att Grekland kunde producera så bra vin som de faktiskt gör? Njae, det är kanske inte svå svårt att klura ut med tanke på landets enorma vinhistoria. Och ett av de absolut mest prisvärda vinerna på hyllan enligt undertecknad är Kir-Yanni Assyrtiko.

Spanien tänker du, vadå, de är väl redan kända? Jo, men Baskien som vinregion och vinet Txakoli är betydligt mer okänt. Och om du bjuder på ett baskiskt vitt vin så kommer den ena bekanta efter den andra att höja på ögonbrynen och ifrågasätta om du antingen blivit spritt språngande galen, eller om du blivit ett vingeni.

Bara några kilometer utanför Wiens stadskärna radar vinodlingarna upp sig. Det gör hela staden unik, då det inte finns en enda europeiska huvudstad som har odlingar så nära inpå sig. Och om man frågar Wienborna själva vad de dricker så är det Wiener Gemishcter Satz. Det är ett unikt vin som är gjort som en field blend, där man alltså odlar flera olika druvor ihop i samma vingård, och sen när det är dags för skörd så plockar man dem ihop, oavsett mognadsgrad. Det leder till att man får ett vin gjort på massvis av olika druvor med en väldigt speciell karaktär.

När det kommer till de röda vinerna så är världen ganska exploaterad. Vi har upptäckt väldigt mycket, men just landet Uruguay har länge varit oupptäckt. Vid Atlantkusten finns några av Sydamerikas mest imponerande vinodlingar. Annars brukar det vara Anderna och länderna Chile och Argentina som dominerar, men Uruguay har på senare år visat att de också är att räkna med.

När det kommer till bubbel så har vi sagt det förr men det tål att upprepad; det finns så otroligt mycker mer än champagne, cava, prosecco och cremant. Det finns så otroligt mycket mer på Systembolagets hyllor. Några sådana viner hittar vi vid foten av de italienska alperna, vid staden Trento som är hemvist till appellationen Trento DOC. Och frågan är om det finns något bubbel i världen som bjuder på lika mycket gyllene bubblor för pengarna som Trento gör för tillfället.