Recept lantpaté signerad Vinbaren Vina
Vinbaren Vina delar med sig av egna receptet på lantpaté. Utmärkt serverad med nybakat surdegsbröd och ett glas rött vin från Beaujolais. Eller vitt vin.
Vinbankens krogrecensent Daniel Retz har besökt och recenserat Vina Restaurang och Vinbar på Greta Garbos torg i Stockholm. Läs gärna Daniels senaste recension.
Tidigare recept från en av Stockholms välrenommerade restauranger, Pastis Bouillabaisse Nordic.
Vinbankens vintips - två vita viner
båda med balanserad kraft och tät smak.
1. Domaine de la Lyre Blanc 2016 (70226)
Côtes du Rhône Frankrike, 109 kr
Druvor: 45% viogner, 30% ugni blanc, 25% grenache blanc
Torr, medelfyllig gulfruktig smak av päron och äpplen, mogen citrus och fin rondör. Nästan blommig, fin och tät längd.
Betyg: 4
2. Métairie d’Alon Chardonnay Le Village 2017 (74589)
Languedoc-Roussillon Frankrike, 169 kr
Druvor: Chardonnay
Alk halt: 13,5%
Smaken är torr, medel/fyllig, gulmogen och vitfruktigt generös smak av persika, päron och äpplen, balanserad citrussyra och fatinslag. Lätt fetma i smaken och en hint av rostade karamell-noter. Lång eftersmak, vinet är elegant (och en hedervärd "kopia" av en bättre vit bourgogne).
Betyg: 4
RECEPT AV VINBAREN VINA | Lantpaté med brynt smör och cornichons
Du behöver (till 6 personer):
500 g malt fläskfärs (svensk eko)
250 g bjärekycklinglever
150 g enrisrökt bacon
1 scarlottenlök
1 vitlöksklyfta
5 champinjoner
50 g smör
salt och peppar
2 ägg
1 dl grädde
Timjan
2 msk potatismjöl
Gör så här:
1. Fräs lever med lök, vitlök, timjan, champinjoner.
2. Hacka bacon. Ta alla ingredienser utom smör och blanda i bunke.
3. Häll i smord, ströad form. Baka av i ugn i vatten på 150 grader i cirka en
timme.
Servering:
Låt svalna. Servera med brynt smör och cornichons på nybakat Levaín.
Vinbaren Vinas förslag
Passar utmärkt med en flarra Domiane Joubert Brouilly 2016, alternativt
något annat härligt från samma region.
Bild: tack till kockarna på Vina!
Krogrecensioner - läs mer här!