Faustino_gran reserva_vinbanken_banner_Largefaustino-gran-reserva-2010-vinbanken-mobil
Ankbrost-med-lattkokta-gronsaker-och-skummig-sas-vinbanken

Enkel festmeny Trettondagsafton – 3 rätter & vinförslag

Favoritmarkera

FESTMENY. På trettondagsafton serverar vi en festmeny med ankbröst och läcker skummig sås. Väl valda viner förhöjer smakerna.

Enkel festmeny Trettondagsafton. Till förrätt en klassiker med räkor och som dessert världens godaste pannacotta, allt är busenkelt att fixa.

RECEPT Förrätt | Osttårta med räkor

4-6 portioner

100 g smör
2,5 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten
200 g riven ost
2 dl crème fraiche
200 g rensade räkor
100 g finkornig rom
0,5 gurka
en kruka dill

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Gör en vanlig pajdeg som mixas med osten i en foodprocessor. Låt degen vila en kvart.

3. Platta ut degen till en stor tårtbotten. Grädda den i 10 minuter och låt den svalna helt (kan göras i förväg). Lägg bottnen på ett stort fat.

4. Gör en kräm av crème fraiche, rom och finhackad rödlök. Bred krämen över bottnen, strö över räkor, hackad gurka och finhackad dill. Servera genast med tårtspade.

Vintips:
Gustave Lorentz Riesling Réserve 2019 (22257), Gustave Lorentz, Alsace Frankrike, 109 kr
Säljs i alla butiker.

RECEPT huvudrätt | Ankbröst med lättkokta grönsaker och skummig sås

4 portioner

2 ankbröst
4 morötter, skalade och delade på längden
1 broccoli, delad i buketter
3 msk kycklingfond
1,5 msk fransk senap
5 dl vatten
1 dl crème fraiche
salt och peppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 125 grader.

2. Snitta ankbrösten på skinnsidan. Lägg dem med skinnsidan nedåt i en kall panna. Sätt på plattan och stek brösten tills de är knapriga och gyllengula. Vänd då, stäng av plattan och ta upp brösten efter cirka två minuter.

3. Lägg i en ugnssäker form.

4. Ställ in med en ugnstermometer i köttet och stek till en innertemperatur av 58 grader.

5. Låt vila innan brösten skärs i bitar.

6. Koka upp vatten och fond. Koka grönsakerna i två-tre minuter, ta upp och håll varma. Mixa kokvattnet med crème fraiche och senap tills det skummar. Smaka av med salt och peppar.

7. Lägg upp ankbröstet tillsammans med grönsakerna och den varma, skummande såsen, gärna i djup tallrik.

Vintips:
Saint Clair Origin Pinot Noir 2019 (16015), Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 109 kr
Finns i 108 butiker.
Alternativ i halvflaska: Saint Clair Pioneer Block 23 Pinot Noir 2018 (2936), 89 kr för 375 ml. Säljs i 112 butiker.

RECEPT Dessert | Vaniljpannacotta

4-6 portioner

3 dl vispgrädde
1 vaniljstång
0,5 dl socker
2 gelatinblad
2,5 dl vaniljyoghurt

Gör så här:
1. Koka grädde, snittad vaniljstång och socker i tio minuter.

2. Blötlägg under tiden gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur och smält i den varma grädden.

3. Blanda med yoghurten och häll upp i portionsglas. Kyl i minst tre timmar.

4. Servera med valfria bär, till exempel hallon eller björnbär.

Vintips:
Castelnau de Suduiraut 2013 (3690), Château Suduiraut, Sauternes Frankrike, 169 kr för 375 ml.
Säljs i 147 butiker.

HUVUDBILD: DANSUKKER, vaniljpannacotta med limemarinerade bär

Fler recept på ankbröst eller festmenyer

Lättfixad alternativ till gåsamiddag
Anka med balsamicosås
Fredagskockens menyförslag med anka
Anka med blomkål och mandelpotatispuré

Lämna ett svar