Champagne Charlie

Efter 37 år – nu återvänder Champagne Charlie

Favoritmarkera

Champagnehuset Charles Heidsieck valde i slutet av 1970-talet att lansera den finaste champagnen de någonsin lanserat, nämligen Champagne Charlie. Champagnen var en hyllning till grundaren Charles Camille Heidsieck och lanserades endast fem gånger. Nu återvänder vinet i en begränsad upplaga efter 37 års paus.

Smeknamnet Champagne Charlie kommer från tiden då Charles Camille Heidsieck som första champagnemakare åkte till USA för att marknadsföra sina viner. Där fick han smeknamnet av den amerikanska eliten som hänfördes av honom och framförallt av hans viner.

Som en hyllning till grundaren valde champagnehuset 1979 att lansera ett av de finaste vinerna som de någonsin lanserat, och namnet på vinet blev Champagne Charlie. Vinet lanserades endast fem gånger, varav 1985 var den senaste gången. Efter 37 års paus återvänder nu Champagne Charlie i en helt ny och begränsad upplaga.

– Det har varit väldigt mycket hemlighetsmakeri kring detta. Jag personligen har arbetat med projektet i snart tio år, berättar Stephen Leroux som är vd på Charles Heidsieck.

Charles Heidsieck – champagnehuset som gör succé igen

Champagne Charlie – en hemlig återkomst

Det är väldigt få personer som ens känt till att det pågår ett arbete med att återigen lansera det berömda vinet i en ny upplaga.

– Såklart man är lite nervös med tanke på hur länge man arbetat med det. Att det nu i år, 2022, lanseras är ännu häftigare med tanke på att Charles Heidsieck skulle fyllt 200 år i år. Så det blir lite av ett jubileum.

Är du nöjd med vinet?

– Ja, självklart är jag nöjd. Det har tagit sin tid men jag är nöjd med vad vi fått fram och jag vet att de personer som får tag på en flaska också kommer bli nöjda.

Då vinet är så pass unikt så kommer det endast släppas i en begränsad upplaga. Endast ett fåtal marknader runtom i världen kommer få ta del av vinet, där Sverige är en av dem.

– Totalt handlar det om 36 flaskor som vi kommer att lansera på Systembolaget i november, vilket är jättekul med tanke på hur stort detta är, säger Clara Grabe som arbetar på Provinum som importerar Charles Heidsieck till Sverige.

Sverige är ett av de utvalda länderna

Vinet kommer lanseras som en del av en webblansering på Systembolaget under hösten, och då kommer 36 champagneälskare i Sverige kunna få tag i ett historiskt mousserande vin med en fantastisk berättelse bakom sig.

– Jag kan inte påstå att det varit jättemycket press på oss att ta fram det här vinet. Det har hunnit hända en hel del under åren som vi jobbat med det, och eftersom det varit så pass hemligt så har inte många känt till det. Nu är vi nöjda med att vi är klara och att vi fått fram ett oerhört bra vin som champagneälskare kommer uppskatta, avslutar Stephen Leroux.

Årets champagne 2021

Lämna ett svar