Laddar annons
Bäst i test vecka 21 - champagne under 400 kronor
21 May, 2024
Uppdaterad: 
22 May, 2024

Bäst i test vecka 21 - champagne under 400 kronor

I Bäst i test vecka 21 kompletterar vi förra veckans tema, tar något steg upp på prisskalan och landar i champagne, eller åtminstone till större delen i Champagne.

Temat för dagen blir ”prisvärda mousserande viner i beställningssortimentet som håller champagnenivå”. Kriterierna för deltagande är följande: vi rör oss mellan 49 och 51 latituden, priset får inte överstiga 400 kronor, vinet ska finnas i beställningssortimentet och det måste vara väldigt bra. Det är inte helt lätt att kvalificera och den främsta anledningen är att detta sannolikt är den mest kompletta kategorin i Systembolagets ymniga sortiment – vi har helt enkelt ett väldigt bra utbud av mousserande viner och champagner på Systembolaget och prismässigt är det svårslaget. 

För er som vill hitta något som med hög kvalitet och som finns tillgängligt i många butiker finns en ”snabbguide” längs ner i artikeln. 

Begreppet ”prisvärdhet” är alltid svårt när det gäller högkvalitativa viner och det blir extra svårt när det gäller mousserande viner som är gjorda efter den traditionella metoden. Metoden innebär mycket hantverk och dessutom har stor efterfrågan gjort att priserna har skenat sedan pandemin. 

Här är vinerna

  • Rathfinny
  • Diebolt-Vallois
  • Bonvalet
  • Prestige des Sacres

Bäst i test vecka 21 - champagne för under 400 kronor

Rathfinny drogs igång av Mark och Sara Driver 2010. Från starten har all planering och utveckling gjorts med millimeterprecision. Idag har Rathfinny 92 hektar vingårdar som är planterade med chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Mark har varit en av de starkast drivande krafterna för att Sussex ska bli Englands första PDO inom vin (geografiskt ursprungsområde) vilket det fattades beslut om 2022. Rathfinny importeras av Wine Affair Scandinavia.

Jacques Diebolt och Nadia Vallois kommer från familjer med lång odlartradition i Champagne. Jacques familj har rötter i champagneproduktion sedan1800-talet. Nadias familj har varit odlare sedan 1400-talet. Sedan 1978 driver de Diebolt-Vallois , numera tillsammans med sina barn Arnaud och Isabelle. 1992 utsågs de till årets producent i Champagne av anrika vinguiden Gault-Milleau . Familjen kontrollerar 11 hektar vingårdar i hjärtat av Côte de Blancs, de flesta i Cramant och Cuis. Den slimmade portföljen består av sex viner varav fyra är helt baserade på Chardonnay. Endast rosévinet och Cuvé Tradition har inslag av Pinot Noir och Pinot Meunier. För er som får tillfälle att prova flaggskeppet ”Fleur du Passion” ger vi rådet:  tag väl vara på detta – det är ett svårslaget bra prestigevin som alltid bjuder på en upplevelse. Diebolt-Vallois importeras av The Wine Agency. 

2012 började Guillaume Bonvalet projektet att förvekliga en dröm - han startade sitt eget Champagnehus. 2017 anslöt Guillaumes fru Pauline. Första året, 2014, buteljerades några tusen flaskor. Därefter har volymen ökat successivt och 2021 invigdes en ny anläggning. 2022 räknar Bonvalet med att producera 80 000 flaskor för att inom några år nå 150 000. Våren 2022 lanserades en ny serie viner där man tagit fram nya blandningar, nya etiketter och nya namn. Utseendemässigt går det mot en sobrare elegantare stil på etiketterna och kvalitetsmässigt från riktigt bra till ännu bättre.

Bakom namnet Prestige de Sacre ligger ett kooperativ som startades av tre odlare i Montagne de Reims 1962. Idag gör man vin från 120 hektar vingårdsmark. Kooperativet har idag 70 medlemmar, varav de flesta har vingårdar i närheten av Reims. Prestige de Sacre importeras av Vinovum.

Viner ute i butikerna:

Vi har två ”pansarvagnar” som under flera år har presterat imponerande bra och prisvärda non-vintage champanger med en imponerande hög nivå - hatten av för Louis Roederer och Charles Heidsieck. Utöver dessa två går man inte heller fel med namn som Palmer och Clouet. 

Detta är Bäst i test

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. 

Vårat fokus i artikelserien ”Bäst-i-test” är främst viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.