Laddar annons
Vin till pizza – tips på 7 viner till olika typer av pizzor
18 Jan, 2024
Uppdaterad: 
29 May, 2024

Vin till pizza – tips på 7 viner till olika typer av pizzor

Kebabpizza, napolitansk pizza, pizza med vit botten, diavola eller vesuvius med sås. Pizzadjungeln är enorm i Sverige och antalet olika typer av pizzor är väldigt många. Om man blir sugen på att dricka vin till pizza så finns det ett antal saker man kan tänka på när man gör sitt vinval. 

Det senaste decenniet i Sverige har handlat mycket om pizza när det kommer till comfort food. Vi har sett hur pendeln svängt från hamburgare till pizzor, och antalet pizzarestauranger har bara blivit fler och fler. Det handlar främst om så kallade napolitanska pizzor som blivit vanligare, men vi har även sätt pinsa, romerska pizzor, argentinska pizzor och många andra typer av pizzor på den svenska marknaden. Om man då blir sugen på vin till pizza, hur ska man tänka när man gör sitt val? Här nedan går vi igenom våra 7 bästa vintips till olika typer av pizzor, det är såväl en klassisk kebabpizza som en härligt gräddad napolitansk pizza. Det finns några snabba knep för att göra bra val när man väljer pizzavin. 

Vin till pizza – tips på 7 viner till olika typer av pizzor

Vin till klassisk napolitansk pizza

En klassisk napolitansk pizza består ofta av perfekt jäst botten där man antingen har en röd eller vit botten, och sen toppar man den med sina favoritråvaror innan man stoppar in den en kort stund i pizzaugnen på hög värme.

Vin till pizza med vit botten

Viner med vit botten görs ofta med creme fraiche som botten. Om man väljer att toppa pizzan med söta råvaror, som till exempel honung, fikon, päron och eventuellt också har getost på, så kommer du uppskatta nedanstående tips. 

Vin till löjromspizza eller skaldjurspizza

En riktig succé på senare tid har löjromspizzan varit. Det viktiga när du har en löjromspizza eller skaldjurspizza med vit botten är att du väljer ett friskt vin, som till exempel champagne eller cremant, vilket vi också tipsar om nedan. 

Vin till kebabpizza med mild sås

Allas vår favoritpizza. När vi skriver att det hänt mycket inom den svenska pizzaindustrin så syftar vi nog främst på de napolitanska pizzorna som blivit allt populärare, men vi får absolut inte glömma bort de klassiska svenska pizzeriorna som fortfarande serverar härliga kebabpizzor. 

Vin till stark pizza med nduja eller salami

Givetvis kommer vi med en lösning till dig som vill kombinera din kärlek till heta pizzor och vin. Det går faktiskt att matcha en diavola eller ndujapizza med vin. 

Vin till tryffelpizza eller annan typ av svamp

Denna makalöst goda pizza som också fått sig ett rejält uppsving de senaste åren i Sverige. Det behöver inte vara överdrivet svårt att göra en egen kantarellpizza bianco, vilket matkreatören Adrian Cederlund tipsar om här