Vin till pizza – tips på 7 viner till olika typer av pizzor
Kebabpizza, napolitansk pizza, pizza med vit botten, diavola eller vesuvius med sås. Pizzadjungeln är enorm i Sverige och antalet olika typer av pizzor är väldigt många. Om man blir sugen på att dricka vin till pizza så finns det ett antal saker man kan tänka på när man gör sitt vinval.
Det senaste decenniet i Sverige har handlat mycket om pizza när det kommer till comfort food. Vi har sett hur pendeln svängt från hamburgare till pizzor, och antalet pizzarestauranger har bara blivit fler och fler. Det handlar främst om så kallade napolitanska pizzor som blivit vanligare, men vi har även sätt pinsa, romerska pizzor, argentinska pizzor och många andra typer av pizzor på den svenska marknaden. Om man då blir sugen på vin till pizza, hur ska man tänka när man gör sitt val? Här nedan går vi igenom våra 7 bästa vintips till olika typer av pizzor, det är såväl en klassisk kebabpizza som en härligt gräddad napolitansk pizza. Det finns några snabba knep för att göra bra val när man väljer pizzavin.
Vin till pizza – tips på 7 viner till olika typer av pizzor
Vin till klassisk napolitansk pizza
En klassisk napolitansk pizza består ofta av perfekt jäst botten där man antingen har en röd eller vit botten, och sen toppar man den med sina favoritråvaror innan man stoppar in den en kort stund i pizzaugnen på hög värme.
Raimonda Barbera d'Alba
2021Det finns få druvor som passar lika fint till pizza som barbera-druvan. Den är härligt fruktig, har en lätt örtighet och kryddighet och kommer gifta sig makalöst fint till den perfekt jästa degen, den kryddiga och krämiga tomatsåsen, mozzarellan och övriga tillbehör. Detta är ett välbalanserat, fräscht, intensivt och lätt örtigt vin som enligt oss är ett utmärkt pizzavin när du ska bjuda på en äkta napolitansk pizza.
119 krCleto Chiarli Lambrusco Organic
Om du planerar din pizzakväll i god tid så hinner du även beställa denna lilla sprudlande pärla. Vi har sagt det förr men det tåls att sägas igen, lambrusco passar utmärkt till såväl chark som pizza. Även i det här fallet väljer vi en klassisk napolitansk pizza. Det spelar ingen roll om du väljer en margerita, capricciosa eller funghi, det här pärlande, lätta, bäriga vinet kommer passa fint med alla komponenter på pizzan.
149 kr
Vin till pizza med vit botten
Viner med vit botten görs ofta med creme fraiche som botten. Om man väljer att toppa pizzan med söta råvaror, som till exempel honung, fikon, päron och eventuellt också har getost på, så kommer du uppskatta nedanstående tips.
Vin till löjromspizza eller skaldjurspizza
En riktig succé på senare tid har löjromspizzan varit. Det viktiga när du har en löjromspizza eller skaldjurspizza med vit botten är att du väljer ett friskt vin, som till exempel champagne eller cremant, vilket vi också tipsar om nedan.
Vin till kebabpizza med mild sås
Allas vår favoritpizza. När vi skriver att det hänt mycket inom den svenska pizzaindustrin så syftar vi nog främst på de napolitanska pizzorna som blivit allt populärare, men vi får absolut inte glömma bort de klassiska svenska pizzeriorna som fortfarande serverar härliga kebabpizzor.
Vin till stark pizza med nduja eller salami
Givetvis kommer vi med en lösning till dig som vill kombinera din kärlek till heta pizzor och vin. Det går faktiskt att matcha en diavola eller ndujapizza med vin.