luigidigrasso_banner_vinbanken_1410x165_rev0927luigidigrasso_banner_vinbanken_370x130_rev0927
Tillbaka till: Recept

Kött

Välj kött med omsorg, addera ett glas vin och smakrika tillbehör. Klart!

RECEPT. Att välja kött med hög kvalitet och därmed kanske också äta lite mindre kött ligger i tiden.

För en foodie borde hög kvalitet också vara avgörande i valet: kött som kommer från djur som mår bra blir ofta både saftigare och mer smakrikt. Det beror på att de går utomhus och äter gräs och örter vilket också gör att de växer långsammare.

Skillnaden blir tydlig i smaken eftersom umami, den femte grundsmaken, blir mer framträdande då.

KÖTT – TILLAGNING OCH TILLBEHÖR

Att äta mindre kött innebär inte mindre smak. Lägg större krut på tillbehören istället. Då kan du arbeta med olika texturer och minska köttmängden men ändå få samma stora smakupplevelse. Särskilt när du kombinerar måltiden med viner du har valt som tar större hänsyn till tillagningsmetod än till vilken typ av protein som ligger på tallriken. Det är trots allt stor skillnad i dominerande smaker på en råbiff och en grillad oxfilé.

VIN TILL HELA (KÖTT)TALLRIKEN

Så istället för att utgå från proteintyp så är det en god idé att se till rättens helhet. Det finns några enkla regler att luta sig mot om man är osäker. En är att het och kryddstark mat behöver vin med lite mer sötma (exempelvis från restsötma eller toner av honung eller söta frukter i vita viner) och syra (exempelvis från bärtoner i lättare röda viner).
Syrliga ingredienser gillar sällskap av bäriga och fruktiga viner med bra syra. Om maten har mycket smak av grädde eller smör kan man absolut välja ett vin med hög syra eller ett vin med gott om tanniner.

SAMLAD KUNSKAP OM KOMBINATIONEN – VIN OCH MAT

Här har vi samlat våra bästa recept kring allt som handlar om kött. För att göra det lite enklare har vi valt att dela in dem efter de olika typerna. Vilt hittar du dock i en egen kategori här. Vi hoppas du hittar något som lockar till nya smakupplevelser i köket.

Värt att tänka på
Kött är fortfarande en viktig del av kosten, värdefull ur näringssynpunkt men också för den goda smakens skull. En normalportion täcker en fullvuxen persons proteinbehov och en del av de spårämnen kroppen behöver. Laga kött med omsorg och var noga med tiden som kan göra skillnad mellan en saftig biff och en torr.

ANVÄNBARA LÄNKAR

1. Hur du lyckas med stekning av kött – av Jonas Alwin.

2. Grilla – bra tips för att lyckas

3. Grilltips med Jonas Borssén

Anka och gås (7)Fläsk och skinka (66)Kalv (13)Kyckling och kalkon (56)Lamm (53)Nöt (48)Oxfilé (8)