Bra chablis till skaldjur och nyårsfest
CHABLIS. Bra chablis till skaldjur och nyårsfest. Listan är med vin ur ordinarie sortimentet - vinerna ska finnas i många butiker - men kolla innan.
Chablis är en byappellation i Bourgogne för vita viner, av druvan chardonnay (här kallad beaunois). Jordmånen i Chablis består av kalksten och är unik.
De 19 vintillverkande kommunerna i Chablis är: Beine, Béru, Chablis, Milly, Poichy, La Chapelle-Vaupelteigne, Chemilly-sur-Sereine, Chichée, Collan, Courgis, Fleys, Fontenay-près-Chablis, Lignorelles, Ligny-le-Châtel, Maligny, Poilly-sur-Serein, Préhy, Villy och Viviers.
Utmärkande karaktär på vinerna: Färgen går i ljusgula nyanser med guldig eller mer grönskimrande färgton. Doften är frisk med livlig fräschör, inslag av mineral, gröna äpplen, citrus och ängschampinjoner. Man kan också hitta inslag av citrusblommor, mineral, acaciahonung, lakrits och nyslaget hö. Med ålder blir färgen mörkare och dofter av kryddor kan förekomma. I smaken förstärks samma inslag som också stannar kvar i eftersmaken.
Chablisvin passar att dricka unga, 2-3 år, till pocherad eller grillad fisk alternativt kyckling. Utmärkt som fördrink eller till ost, speciellt getost. Äldre chablisviner gör sig utmärkt till lagrad hårdost, Comté eller Beaufort.
Chablis ligger i departement Yonne. Genom distriktet flyter den lilla floden Sereine. Vin har odlats på plats sedan romartiden, Cisterciansordens munkar utvecklade och förfinade odlingsmetoder och tillverkning.
AOP Chablis fick sin appellation 1938.
Jordmånen är unik. Utmärkande är kalksten från Juraperioden, specifikt Kimmeridgian så gammal som 150 miljoner år. Grunden innehåller fossila lämningar av ostron, snäckor och andra skaldjur.
Odlingarna täcker: 3 367,28 hektar.
Genomsnittlig skörd, per år: 190,193 hl. (1 hectoliter=100 liter=133 buteljer)
Chablis övriga appellationer är: Chablis Premier Cru och Chablis Grand Cru.
CHABLIS. Bra chablis till skaldjur och nyårsfest. Listan är med vin ur ordinarie sortimentet - vinerna ska finnas i många butiker - men kolla innan.
Nathalie och Gilles Fèvre har sin vinkällare i byn Fontenay-près-Chablis som ligger några kilometer nordväst om Chablis.
Vincent Bartement är vinmakare på kooperativ La Chablisienne i Chablis. Kooperativet står för nästan en fjärdedel av allt vin från distriktet.
Domaine Pattes Loup i Chablis ägs av Thomas Pico. Egendomen brukar över 20 hektar och är ekologisk certifierad sedan 2009.
William Fèvre har sitt säte mitt i den vackra, lilla staden Chablis. Företaget är den största enskilda ägaren av Grand Cru Chablis med sina 15 hektar.
Odile Van den Moere är cellar master hos Jean-Marc Brocard i Chablis sedan över 20 år. Det var Odile som visade oss egendomen och höll provning.
Vinbanken besökte Domaine Louis Moreau i byn Beine, i Chablis en strålande vacker, men blåsig dag i maj 2019. Vi fick prova viner som fick […]
Domaine Les Temps Perdus i Chablis ägs och drivs av Clotilde Davenne som startade sitt företag 2004. Då hade hon utbildning och arbetat upp sin erfarenhet sedan 1989.