Bäst i test - Är Rioja på väg tillbaka?
I bäst i test vecka fem tar vi en titt på Rioja. Är det dags för Spaniens mest kända och klassiska region att göra ett återtåg?
I mitten på januari provade vi ett femtiotal viner från Rioja på en av skribentprovningarna. Min första tanke var en stor suck över att behöva gå igenom ett stort antal ganska trötta viner. Så fördomsfullt! Jag blev överraskad över hur många bra och pigga viner det fanns och i många av fallen är priserna låga i förhållande till kvaliteten.
Vit Rioja har aldrig hört till mina favoriter men jag har insett att även här händer det mycket. På 90-talet fram till runt 2010 stöptes många vita viner i Rioja i liknande former. Ekfat var viktiga både för jäsning och lagring. Druvmaterialet var i många fall ganska karaktärslöst och resultatet var viner som i och för sig var välgjorda men det handlade mer om vinmakning och att ge vinerna en karaktär som till största delen kom från ek än att själva druvmaterialet imponerade. Nu fipplas det och experimenteras med nya druvblandningar där tempranillo blanco och maturana (som blev godkända 2004 och 2008) ofta är delaktiga och kompletterar viura, garncha och malvasia och flera andra. Resultat är imponerande och priserna är väldigt inbjudande.
Fyra roliga tips på viner från Rioja - två vita och två röda
Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.
3-8 dagar innan vinerna kommer fram
Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.
Bäst i test vecka 5 - Är Rioja på väg tillbaka?
Izadi Selección Blanco 2021 (72131), Rioja, 157 kr, 16,5 poäng (++)
Ung, ren och pigg och doft med äpplen, gråpäron, citrus, örter och en lätt elegant ton av fat. Smaken är elegant, frisk och balanserad med frasiga mineraler, kalk och spänstiga fina syror. Ett väldigt trevligt vitt vin från Rioja, gjort på den lite okonventionella druvblandningen viura, malvasia, garnacha blanca, maturana blanca och turruntés. En mindre del av druvorna har jäst på ekfat vilket ger en balanserad och elegant ekfatston. Dessutom gör druvblandningen att frukten i vinet är mer närvarande än i många andra vita riojaviner där stor del av karaktären kommer från ekfaten och en mindre del frukten – här är det förhållandet det motsatta. Drick 22-27. Servera till Ugnstekt piggvar med gratinerad broccoli och parmesankräm. Bodegas Izadi importeras av The Wine Agency.
Bodegas Izadi etablerades 1987 med tanken att göra riojaviner på ett modernare sätt. Idag kontrollerar Izadi vingårdar i förstklassiga lägen med hög genomsnittlig ålder. Företaget har vuxit och består nu av fyra ”systeregendomar”som samlas under namnet Artevino där alla producerar högklassiga viner (Izadi och Orben i Rioja, Finca Villacreces i Ribera del Duero och Vetus i Toro och Rueda). Izadi skapades av hotel- och restaurangentrepenören Gónzalo Antón 1987. Sedan några år är sonen Lalo Antón VD för företaget.
Marqués de Murrieta Capellania 2016 (50175), Rioja, 431 kr 18 poäng (+)
Aromrikt med gula äpplen, persikor, vita smultron, rökta aromer och brynt smör. Stor och välbalanserad smak med stenfrukter, nykärnat smör, bra syra, fint integrerad ek, kalk och lite sälta. Årgången 2016 är väsentligt dyrare än tidigare årgångar men den är också elegantare och mer strukturerad även om ek fortfarande är en viktig komponent. Ge vinet tid att lufta ordentligt. Det kommer att upplevas betydligt mer integrerat och mindre baktungt av ek om det får tid att reagera med syre. Drick 23-30. Passar till ugnstekt fläskfilé med rostade rotsaker.
Marqués de Murrieta Reserva 2017 (2612), Rioja, 211 kr 17,5 poäng (++)
Stor och tät doft med mörkbärig frukt av björnbär, plommon, moreller, choklad och rökiga fat. Smaken är djup och koncentrerad med mörka körsbär, kaffe, tobak bra balans och fina syror. 2017 är för många producenter ett svårt år i Rioja men teamet bakom Murrieta ser det som relativt bra år. Gjort på en blen av 83% tempranillo, 9% graciano, 6% Mazuelo och 2% garnacha.
Marqués de Murrieta är en av de mest anrika bodegorna i Rioja. Företaget etablerades 1852 av Luciano Murrieta och var det första bodegan i Rioja att exportera sitt vin. 1872 köpte Murrieta ett landområde där Castillo Ygay byggdes och området som omger slottet anses vara en av Riojas mest ikoniska vingårdar. Marqués de Murrieta importeras av Ward Wines.
Marqués de Riscal Reserva XR 2016 (76885), Rioja, 271 kr 18 poäng (++)
Ungdomligt koncentrerad doft med mörka körsbär, björnbär, plommon, choklad, kryddor och fat. Smaken är djup och koncentrerad med violer, tranbär, kaffe, läder, lakrits och lätt rökiga fat. En välgjord och välbalanserad Rioja med betydligt mer kraft än Riscals standardreserva. En blandning gjord på 95% tempranillo och 5% graciano. Drick 23-28.
Även Riscal hör till de äldre bodegorna i Rioja och grundades av Guillermo Hurtado de Amézaga, Marqués de Riscal 1858. Huvuddelen ägs av företaget ägs fortfarande av samma familj. Riscal var tidiga med att experimentera med nya stilar och har en mängd olika etiketter men flaggskeppet är fortfarande Marqués de Riscal Reserva av vilken det görs runt fem miljoner flaskor årligen. Utöver verksamheten i Rioja gör Riscal även ett vitt vin från Rueda. Marqués de Riscal importeras av Nigab.