Laddar annons
Valtellina – där nebbiolo trivs som allra bäst
8 Dec, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Valtellina – där nebbiolo trivs som allra bäst

Druvan nebbiolo är i stort sett synonym med regionen Piemonte i nordvästra Italien. Men om man bara vänder blicken österut, mot det lilla området Valtellina som bokstavligen talat ligger i Alperna, så kan man hitta imponerande viner från en minst lika imponerande miljö.

Om man tänker efter så är det både imponerande och häpnadsväckande att det går att odla druvor mitt i de italienska Alperna. Om du sätter dig i din bil i Bergamo, strax norr om storstaden Milano, och åker drygt två timmar inåt bergskedjan så hamnar du i det som kallas för Valtellina. Även om nebbiolo för det mesta förknippas med Piemonte så vet lokalinvånarna och italienarna själva vad druvan går för när den odlas i den här miljön.

Valtellina ligger strax öster om den imponerande sjön Como som har en stor betydelse för vinodlingarna. Strax norr om Valtellina hittar vi den schweiziska gränsen och den kända skidorten Sankt Moritz. Det är med andra ord ett område som snarare bör förknippas med skidåkning, kall öl, ost och rökt kött än med imponerande viner som håller absoluta världsklass. Det är även här som producenten Nino Negri håller hus. Med sin över hundraåriga historia har man blivit lite av en institution inom regionen Lombardiet och dess vinproduktion.

"Man måste nästan besöka vingårdarna"

– Det är egentligen svårt att beskriva det som gör vinerna så speciella, man måste nästan besöka vingårdarna här för att förstå det speciella med nebbiolo från Valtellina, berättar vinmakaren Danilo Drocco som arbetar för Nino Negri och som tidigare arbetat med samma druva men då i regionen Piemonte.

De branta sluttningarna har gjort att alla druvor plockas för hand och att skördeuttagen givetvis blir bra mycket mindre än i andra regioner i Italien.

Helikopter Sluttningarna är så branta att helikopter används. Foto: Pressbild

– Man brukar säga att det i en vingård krävs ungefär 100 timmars arbete med händerna, för maskinerna sköter resten i vingården nu för tiden. Hos oss krävs det 1 500 timmar med händerna, för vi kan inte använda oss av maskiner i den här miljön. Många brukar ibland säga till mig att våra viner är så dyra, men då ber jag den personen följa med till vingården för att se hur vi jobbar och vilket hantverk det faktiskt är, fortsätter Danilo Drocco.

"Nebbiolo och pinot noir de absolut bästa vinerna i världen"

Man skulle utan tvekan kunna säga att druvan nebbiolo är en av de absolut mest svårodlade druvorna som finns där ute. Den måste ha i princip en perfekt miljö för att trivas. I Sverige i dag kan vi hitta allt fler viner gjorda på nebbiolo, men då från den betydligt kändare regionen Piemonte i väster. Där dominerar kunden Barolo och drottningen Barbaresco när det kommer till viner. Men på senare tid har allt fler även börjat få upp ögonen för Valtellina när man pratar om nebbiolo. Trots att det är några timmar mellan appellationerna Barolo och Valtellina, så har de gemensamt att de är optimala odlingsplatser för druvan nebbiolo.

– Om du frågar mig så skulle jag säga att nebbiolo och pinot noir ger de absolut bästa vinerna i världen. Det finns inga andra druvor som är lika imponerande som dessa två. Jag har arbetat med nebbiolo i över 30 år och jag vet vad den går för och vilka otroliga viner man kan skapa på druvan.

Nebbiolo Foto: Pressbild

– Hos oss i Valtellina så handlar det inte enbart om sluttningarna. Här har vi en perfekt fuktighet, en perfekt vind och givetvis en perfekt jordmån. Jag älskar det franska uttrycket terroir som verkligen beskriver alla dessa olika faktorer som spelar in i en odlingsplats. Det går inte att odla druvor i hela världen, och det går framförallt inte att odla bra druvor i hela världen. Det är så otroligt många små faktorer som måste spela in för att få fram den där unika odlingsplatsen. Och här i Valtellina har vi just det.

Valtellina gynnas av vinden "La Breva"

Den idylliska Comosjön, som på senare år framförallt blivit känd för att locka till sig många världskändisar som köper hus där. Bland annat har George Clooney ett imponerande bygge intill vykortsjön. Men sjön har även en enorm betydelse för Valtellina och dess vinodlingar.

– Från Comosjön får vi vinden, som lokalt kallas för La Breva. Det är en väldigt speciell vind då den är torr och påverkar vinodlingarna väldigt mycket. Utan den här vinden hade vi inte kunnat producera de viner vi gör.

Nino Negri är en av de absolut kändaste producenterna i området, men även om man har en imponerande historia i ryggen så är det ingenting gentemot Valtellinas historia som vinodlingsplats. Här har det odlats druvor sen Romartiden, och faktum är att romarna uppskattade druvorna så pass mycket att man till och med hade vakter som skyddade druvodlingarna från schweizarna.

Valtellina sluttningar Foto: Pressbild

– Det finns en enorm historia inom Valtellina. Och vinerna som produceras här är helt otroliga. Jag säger det inte enbart för att jobbar med de här vinerna, utan jag tycker verkligen det. Jag har arbetat i över 30 år med nebbiolo från Piemonte och vinerna skiljer sig åt en del. Jag älskar vinerna som görs i Piemonte, men de från Valtellina håller enligt mig en ännu högre nivå.

Recension av vin från Valtellina

Nino Negri

Nino Negri, Riserva, 2016 (54972) 299:-

Häll upp det här vinet och du kommer tro att du har en Barolo i glaset. Den där imponerande ljusa färgen finns där, men redan i doften kommer du känna av komplexa toner av kryddor, bärighet och fat. Ett oerhört imponerande vin med fräsch frukt där du kommer känna av lingon och körsbär. Den här fina frukten kompletteras sedan av kryddor och en gnutta tobak. Fantastiskt bra balans rakt igenom. Hög syra, komplexitet och framförallt en fantastisk mineralitet. För 299 kronor står sig det här vinet väldigt bra gentemot Barolo och Barbaresco. Ett stort fynd!