Laddar annons
San Silvestro – en ekologisk föregångare i Piemonte
2 Nov, 2024

San Silvestro – en ekologisk föregångare i Piemonte

I en tid då knappt någon tänkte på hållbarhet och ekologisk odling så valde Paolo Sartirano från San Silvestro att följa sin magkänsla. Det har lett till att San Silvestro i dag hör till en av de största producenterna av ekologiska viner i hela Piemonte. 

  • Fynd
    Piemonte Barbera

    Piemonte Barbera

    2022
    italienItalien
    750 ml
    13.5%

    Detta har länge varit en storsäljare och för oss är det ingen tvekan om varför. Vi bjuds på varm men ändå ren frukt där de syrliga körsbären och den tydliga pepprigheten möter våra näsborrar. Detta är ett vin med skyhög klunkabilitet. Det här ser vi fram emot att servera lite lätt kylt till en charkbricka under kvällen. 

    89
    129 kr

För 18 år sedan, år 2006, samlade Paolo Sartirano några av de största odlarna som han brukade köpa druvor av. Det var odlare som han länge haft samarbeten med. Men det var även odlare som han visste var lite mer liberala och kanske öppna för en förändring. Han skulle presentera ett förslag som han visste skulle kunna vara kontroversiellt och något som man inte riktigt var van vid. Just därför ville han främst rikta sig mot de yngre odlarna. Förslaget? Att helt gå över till ekologisk odling. 

– Vi satt på en middag när jag presenterade detta. Det var ett gediget förslag på hur allt skulle gå till. Jag hade sett till att alla skulle få garantier och stöttning under omställningen. Men sen hade jag även föreslagit att de skulle få dubbelt så mycket betalt för sina druvor om de valde att gå med på det.

"Fanns ingen efterfrågan på ekologiska viner"

Paolo Sartirano tillhör den fjärde generationen i vinfamiljen Sartirano som i dag bland annat driver vinhuset San Silvestro. År 2006 när han bestämde sig för att ta en ekologisk väg inom sin vinodling så fanns det knappt någon i Piemonte som hade tittat åt den stigen. På ett sätt var det en magkänsla som ledde honom dit, på ett annat sätt var det hans historia.

– Jag är född och uppväxt på en vingård. Jag har levt med vin hela mitt liv. Jag vet hur viktig jorden är och vilken enormt betydelse den har för vinerna vi producerar, och för mig var det naturligt att jag ville ta hand om jorden genom att omvandla odlingarna och produktionen till att bli ekologiskt certifierade. 

– Problemet 2006 var att det knappt fanns någon efterfrågan på ekologiska viner. Det finns knappt någon efterfrågan i dag heller i Italien, men det är främst den internationellt marknaden som i dag vill ha det. Och när jag då skulle motivera odlarna att välja den här vägen så var det såklart svårt. För det tar tre år att bli certifierade. Så under tre års tid, när det knappt fanns en efterfrågan på ekologiska viner, så skulle vi omvandla våra odlingar. Och då var det självklart att jag behövde betala mer pengar för att få med dem på banan.

San Silvestro
San Silvestros vingårdar.

I dag är verkligheten helt annorlunda. På Systembolaget är de ekologiska vinerna eftertraktade och utbudet blir bara större och större. För San Silvestro så var deras Piemonte Barbera-vin det första vinet som fick den ekologiska certifieringen i Sverige, och det är än i dag en storsäljare på hyllan. Efter det har flera av deras viner blivit ekologiskt certifierade.

"Varför skulle jag göra om något som redan sålde bra?"

– När jag berättade för andra producenter att jag skulle omvandla mina odlingar till att bli ekologiska så tyckte 90 procent att jag var galen. De undrade varför. Varför skulle jag göra om något som redan sålde bra. Varför behövde odlingarna bli ekologiska, vilket dessutom var dyrare för mig, när jag ändå hade bra viner. 

Vad säger de här producenterna i dag?

– Det roliga är att de flesta av dem också är ekologiska i dag. I många fall så är det deras barn som har gjort omvandlingen. Jag brukar träffa de flesta av dem på torget i Alba på lördagar när det är torghandel, och ofta så är det någon av de som kallade mig för galen som berättar att de också bestämt sig för att gå över till ekologiska odlingar. 

För Paolo Sartirano, som i dag även driver det historiska vinhuset Costa di Bussia och La Fiammenga, så har jordmånen och jorden alltid varit i fokus i hans produktion. När vi på Vinbanken träffar honom i Stockholm för att gå igenom hans viner så är det en ständigt återkommande punkt.

– Jag är väldigt glad över att vi gick över till ekologiska odlingar när vi gjorde det. I dag är vi en av de största producenterna av ekologiska viner från Piemonte. För många är det naturligt att vara ekologiska i dag, men 2006 så var det knappt någon. För mig personligen handlar det helt och hållet om jordmånen. Vi har unik jord i Piemonte och det vill jag alltid värna om.

San Silvestro vill fortsätta gå i bräschen kring ekologisk vinodling

– Om du kollar på vilka olika lägen vi har så kan du även se att jorden skiljer sig åt, och det vill jag visa genom mina viner. De ska uttryck sig olika beroende på var nånstans de odlas. Alla viner utgår alltid från jordmånen. När du är bekant med din jordmån så kan du välja vilken druva du ska odla där.

För San Silvestros del så är både deras Piemonte Barbera och Barolo ekologiskt certifierade. Nästa år kommer även deras Piemonte Barbera Appassimento få certifieringen. Och deras Piemonte Barbera-box har en hållbarhetsmärkning som indikerar att det är hållbar produktion. 

– Nästa steg för oss blir att fortsätta leda det här arbetet med ekologiska odlingar. Vi vet hur viktigt det är, och framförallt i Piemonte där det verkligen inte alltid är lätt med tanke på klimatet. Men för oss är det naturligt och jag är glad att jag hade så många odlare som valde att haka på tåget 2006, avslutar Paolo Sartirano. 

Läs fler reportage från Vinbanken nedan