italien

Amarone

Italien
Amarone Amarone della Valpolicella, ofta förkortat till Amarone, är ett ikoniskt och kraftfullt italienskt rödvin och även namnet på ett av Italiens mest kända vindistrikt. Ett typiskt amaronevin är ett fylligt rödvin med tydlig smak av russin och väldigt låg syra. Amarone betyder “stor bitter”, och vinerna har traditionellt ett stråk av beska som många uppskattar. Det gör amarone lätt att känna igen. Amarone - så ska statusen kring vinerna höjas Alkoholhalten är ofta relativt hög, inte sällan runt 16 procent. Recioto della Valpolicella är en variant där man stoppat jäsningen i förtid för att få ett sötare vin. Det görs även mousserande viner i distriktet.

Amarone della Valpolicella vindistrikt

Vinet Amarone della Valpolicella görs i distriktet Valpolicella nära Verona i norra Italien. Här har det gjorts fina viner sedan mycket lång tid tillbaka. Men det var först på 1950-talet som man enades kring regelverket som gäller för dem som vill sälja och producera vin under etiketten amarone. Idag produceras det närmare nio miljoner flaskor amarone om året. Det är med andra ord ett vin som älskas över hela världen.

Amarone görs med en blandning av flera lokala druvor

En flaska amarone är inte gjord på någon av de mer kända italienska druvorna. Istället använder man lokalt odlade druvsorter som corvina, corvinone och rondinella. Det som sedan ger amarone en distinkt karaktär är att druvorna torkas i flera månader för att smakerna ska koncentreras. Ett amaronevin lagras sedan på fat i minst två år innan det är klart. Man brukar dock säga att man gärna ska vänta tills en amarone är i alla fall fem år innan man dricker den. De flesta viner från Amarone della Valpolicella kan med fördel lagras i tio år eller ännu längre.

Amarone passar till efterrätter

En sötare amarone passar utmärkt som dessertvin. Kötträtter med tillbehör som har sötma kan också fungera bra tillsammans med amarone. Kex och starka ostar är ett annat klassiskt val till en fin amarone.

Amarone kan serveras med lite högre temperatur

Om du har det lite svalare hemma är amarone ett vin som kan serveras vid normal rumstemperatur. 18 grader är ofta lagom. Det innebär att amarone är en av de viner som serveras vid allra högst temperatur. Det har att göra med att vinet är så fylligt att aromerna kommer bäst till sin rätt om det inte dricks för kallt. Har du omkring 20 grader hemma får en amarone rätt temperatur efter ca 20 minuter i kylskåpet. Amarone vinner på att luftas, servera det gärna i en kupa modell större.

Amaronevin har ofta ett relativt högt pris

I Sverige kostar en flaska amarone nästan alltid över hundra kronor och de dyraste buteljerna får du ge flera tusen för. En av anledningarna till att amaronevin ofta har ett relativt högt pris är den avancerade tillverkningsmetoden. Att druvorna ska torka en längre tid innan vinet görs innebär att mer kan gå fel under tillverkningen. Producenterna behöver ta med det i beräkningarna när de sätter sina priser.

Amarone på Systembolaget

Systembolaget har omkring 150 flaskor amarone. Det är ett bra urval med tanke på att det handlar om vin från ett enda distrikt.