Laddar annons
Perelada – vinhuset där historia möter framtid
11 May, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Perelada – vinhuset där historia möter framtid

Hur ger man sig själv bästa möjliga förutsättningar att klara av de framtida klimatförändringarna, samtidigt som man höjer nivån på sina viner till absoluta toppklass? Den frågan ställde sig producenten Perelada och investerade 50 miljoner euro för att bygga ett ultramodernt vinhus där historia möter framtid.

Vi åker längs med krokiga katalanska vägar. Vi är på väg mot en vingård vid namn Finca Garbet som tillhör producenten Perelada. Vårvärmen har tagit ett rejält grepp om Katalonien och det lilla vinområdet Empordà i närheten av den franska gränsen. Det är runt 20 grader i luften och solen skiner ständigt. Men ju närmare vi kommer vingården, desto mörkare blir det på himlen. Molnen börjar hopa sig, utan att för den delen rucka på värmen.

– Vi ber varje dag för att det ska komma lite längre. Jag vet att det kanske är tråkigt för er om det skulle börja regna plötsligt, men för oss hade det varit en välsignelse, säger Leonora Saavedra som arbetar hos den stora vinproducenten Perelada som har sin bas i just Empordà, samtidigt som hon med van hand kör den svarta minibussen på väg mot den idylliskt belägna vingården.

Skapat unika förutsättningar att hantera klimatförändringarna

Just frågan kring hur man ska tackla klimatförändringarna ledde till att producenten Perelada för strax över tio år sedan valde att göra något unikt inom vinindustrin. Ägarna till vinhuset, familjen Suqué Mateu, satte sig tillsammans med norskspanjoren Eugeni Llos Norenberg, som arbetat på Perelada i över 30 år, och bestämde sig för att lägga en plan för framtiden. Men det var inte en plan för vilka druvor man skulle odla framöver. Det var heller inte en plan att öka produktionen. Det var en plan som kostade dem 50 miljoner euro men som nu gett dem unika förutsättningar att kunna hantera klimatförändringarna. Man bestämde sig helt enkelt för att bygga framtidens vinhus, samtidigt som man höjde nivån till absoluta toppklass på sina viner.

Finca Gabaret Finca Garbet, med sitt idylliska läge, är platsen där man gett druvan syrah chansen.

På plats vid vingården Finca Garbet, där Perelada odlar både garnacha och syrah, så blickar man ut över den nordostligaste delen av fastlandet. Det är branta vinodlingar som vetter ner mot havet och det går inte att beskriva som något annat än en idyll när man blickar ut över bukten och det klarblå vattnet.

– Det är intressant att se hur viktig varje enskild vingård är för Perelada. Varenda en av de fem vingårdarna stickar ut på sitt eget sätt. Vi vill verkligen lyfta alla de unika egenskaperna som finns hos vingårdarna. Här på Finca Garbet har vi till exempel valt att ge syrah en chans, då vi vet att den trivs allra bäst i de här förutsättningarna.

Vingården ligger några mil bort från själva vinhuset. Samtliga fem vingårdar är belägna inom några mils avstånd, men att besöka alla på en och samma dag skulle ta väldigt lång tid och vara krävande. Därför bestämde sig familjen för att ta varje enskild vingård till vinhuset i samband med att man skulle bygga framtidens vinhus. När man ska ge sig in i själva vinhuset så är det som att en upplevelse börjar. Man ger sig in i en hiss som knappt hörs medan man åker ner en våning. För det ska nämnas att stora delar av vinhuset ligger under jord. Väl där nere är det sneda väggar med ljusslingor i golvet som leder dig igenom en slags labyrint där du kommer fram till olika rum och tittar på korta filmklipp från de olika vingårdarna, samtidigt som den aktuella jordmånen placerats ut framför den stora filmduken så att man kan se hur de skiljer sig åt.

"Vårt vinhus ska vara en del av landskapet"

I det häpnadsväckande vinhuset, som stod helt klar för drygt ett år sedan, har man valt att blanda medeltida historia med framtid. Man har valt att värna om sitt arv samtidigt som man värnar om klimatet och dess framtida förändringar. Det är en byggnad som onekligen drar blickarna till sig när man passerar den längs med vägen i den lilla byn.

– Vårt vinhus ska vara en del av landskapet. Vi vill inte att det ska sticka ut som något futuristiskt, utan det ska smälta in i det katalanska landskapet. Samtidigt som vi ska bygga något för framtiden och ge oss själva förutsättningar att klara av alla framtida utmaningar som vi har. Här finns det en tanke bakom allting, säger Leonora Saavedra och pekar mot en stenbyggnad några meter bort samtidigt som hon passionerat berättar om historien.

Men för att exakt förstå vinhusets betydelse för den här nordostliga delen av Katalonien så måste man blicka tillbaka och se exakt var man befinner sig i landet och regionen.

Vinhuset sett från parkeringen Perelada Vinhuset sett från parkeringen, med garnacha-odlingarna i förgrunden.

Insprängt mellan Pyrenéernas mäktiga toppar och Medelhavets klarblå vatten hittar vi den lilla katalanska byn Peralada. Notera stavningen på byn kontra stavningen på vinhuset, där den förstnämnda stavas med ett a i mitten medan vinhuset stavas med ett e. Inte ens 2 000 människor bor här och med tanke på de få invånarna så borde det vara en tämligen livlös by med ständigt minskande befolkning. Men här är det tvärtom. Här är invånarna stolta över det anrika slottet, Castillo Perelada, som på medeltiden beboddes av karmelitmunkar som redan då tillverkade vin i slottet. Här är invånarna stolta över sin restaurang som har en stjärna i Guide Michelin och som ligger fantastiskt fint placerad inuti ovan nämnda slott, och här är invånarna stolta över den populära musikfestivalen som arrangeras här varje sommar och som lockar tusentals turister till byn. Hit kommer golfentusiaster för att svinga klubborna på golfbanan som tillhör det femstjärniga hotellet. Men här är invånarna framförallt stolta över vinhuset Perelada som är hela vinområdet Empordàs överlägset största vinproducent.

– Det är helt klart att Perelada och familjen Suqué Mateu har en central roll i hela byn. Det är familjen som driver vinhuset och även driver slottet, golfklubben, hotellet, casinot och musikfestivalen. Väldigt mycket kretsar kring familjen och de insatser de gör för hela lokalområdet.

Perelada var först i Europa att få LEED Gold-certfiering

Med hjälp av internationellt prisbelönta arkitekter från grannbyn valde ledningen att för drygt tio år sedan sträva mot att bli Europas första hållbara vinhus som får den prestigefulla LEED Gold-certifieringen. Tidigare hade enbart ett drygt tiotal vinhus i USA lyckats få den globalt erkända certifieringen som innebär att din byggnad gör verklig skillnad för klimatet.

– Inget vinhus i Europa hade fått den certifieringen tidigare och vi bestämde oss för att bli först, säger Eugeni Llos Nordenberg samtidigt som vi går igenom det ultramoderna vineriet med både betongägg, ståltankar och ekfat i olika storlekar.

– Det var medvetet från vår sida då vi insåg att vi behövde göra något, och då kände vi att just LEED Gold var något som vi kunde vara stolta över om vi nu skulle få det.

Vid ingången till vinhuset hänger i dag den stora plaketten som indikerar att man är just LEED Gold-certifierad. Certifieringen är lite som ett ramverk och används globalt när man ska bedöma byggnaders hållbarhet, och där man kan påvisa att byggnaden är hållbar genom att mäta ett antal faktorer. Det är en erkänd symbol som många strävar efter att få, vilket även Perelada gjorde för strax över tio år sedan.

Leed Gold Leed Gold är certifiering som visar att byggnaden är hållbar.

2017 satte det stora bygget igång och 2021, efter att vinhuset stod klart, fick de äntligen den eftertraktade certifieringen. Till skillnad från förr så finns det i dag konkreta saker som man kan visa upp som gör skillnad för klimatet, och som dessutom gjort att man kunnat spara stora mängder energi.

– Titta dit bort. Ser ni vattnet som har samlats på taket? Det är regnvatten som vi samlar upp här och som vi sedan lagrar i avlånga pelare. I dessa pelare så är det en temperaturskillnad på tre grader mellan toppen och botten, och det gör att det skapas energi. Så vi lagrar vår egen energi. Dessutom använder vi det här regnvattnet helt till vår örtträdgård där vi plockar örter till restaurangen. Hittills har vi faktiskt lyckats minska utsläppen med 23 procent, men vi är inte nöjda. Vi vill hela tiden bli pushade att göra bättre ifrån oss, säger Leonora Saavadra och fortsätter:

– Och ser ni alla de här byggnaderna runtomkring. 25 procent av allt material som använts i samband med att bygga det nya vinhuset, är återanvänt. Och 75 procent av allt material som vi använt är lokalt. Det finns en tanke bakom i stort sett varje enskild detalj.

Besökare som kommer enbart för arkitekturen

Direkt vid parkeringen till vinhuset så möts man av små odlingar av druvan garnacha. Samtidigt blickar man utöver den vackra örtträdgården, känner dofterna från rosmarinen, man ser det spegelblanka regnvattnet som samlats på taket och man ser den unika arkitekturen. Det är stenhus efter stenhus. Det är runda valv. Och det är en makalöst vacker natur med Pyrenéerna långt bort i periferin.

– Vi ville skapa en besöksvänlig byggnad. Och i dag har vi faktiskt besökare som kommer hit bara för arkitekturen och byggnaderna, och inte för vinet, berättar Eugeni Llos Norenberg.

Efter att ha besökt alla de fem vingårdarna i vinhuset, genom ovan nämnda filmer, så fortsätter man i själva vineriet. Där är upplevelsen planerad in i minsta detalj. Man går på broar över de hundratals ståltankarna, och man går förbi tusentals ekfat som är fyllda till brädden med vin som snart ska nå konsumenterna. Man känner doften av ek, man känner fuktigheten som ger bästa möjliga förutsättningar för vinerna. Det är en vinälskares dröm att se ett så pass modernt vinhus som är estetiskt vackert, men där man samtidigt värnar om sin historia och detaljerna.

Perelada Här samlar man regnvatten på taket.

Bygget av vinhuset handlade inte enbart om att skapa en hållbar byggnad för framtiden, utan det handlade även om att skapa ett vineri som ska ge dem möjligheten att ta sina viner till en ny nivå och kunna skapa viner av absoluta toppklass, vilket de också bevisar i form av vinerna som presenteras i samband med besöket. I Spanien är Perelada ett mycket känt vinhus där deras Finca Malaveïna serveras på de flesta stjärnkrogar, och deras viner har fått mycket höga omdömen av de lokala vinguiderna. I Sverige däremot är Perelada fortfarande relativt okänt för sina stilla viner, men för gemene vindrickare så kan namnet kanske klinga bekant tack vare vinhusets välkända Cava Stars.

– Vi valde att bygga om för att visa att vi är känslomässigt involverade i det här. I dag har vi kapacitet att producera upp till 1,9 miljoner flaskor vin per år. Vi hade gott och väl kunnat bygga det för det dubbla, men vi satsar inte på den kvantiteten utan vårt mål är att höja kvaliteten ytterligare. Det var vårt vinmakande vi ville förfina genom att bygga om, för att kunna skapa de bästa möjliga vinerna som speglar vinområdet Empordà, samtidigt som vi skapade något som vi är stolta över och som lockar vinintresserade turister hit. Vi vill inte behöva förklara skillnaden mellan vitt och rött vin för våra besökare, vi vill istället förklara familjens syn på vinmakandet och druvorna vi har här. För att göra detta besökte vi tillsammans med chefsvinmakaren Delfí Sanahuja i processen över 100 andra vinhus för att kunna skapa den optimala vinanläggningen och höja nivån på vinerna ytterligare, fortsätter Eugeni Llos Norenberg.

Vinkällaren

I just Empordà så är det en salig blandning av druvor som odlas på olika typer av jordmån men där alla visar sin unika karaktär i vinerna. På Pereladas fem vingårdar hittar man i dag allt från syrah, merlot och garnacha till carignan (som kallas samsó lokalt), cabernet sauvignon och cabernet franc. Även om Perelada är känt för sin cava, som odlas på klassisk cavamark längre söderut i Katalonien, så är det uppenbart att de röda vinerna är något man är extra stolta över.

När vi ska lämna vingården Finca Garbet, den med det idylliska läget vid bukten, så fortsätter molnen att hopa sig. Vi öppnar stålgrinden och åker över grusparkeringen ut på den krokiga vägen. Det är mulet på himlen, men några regndroppar faller inte. Det fortsätter att vara ett hittills varmt vinår. Men om det nu skulle börja regna så vet man att Perelada är väl förberedda för att kunna hantera det. Man har tagit ett medeltida arv och skapat ett av världens mest moderna vinhus, och man har gjort det i en by med strax under 2 000 invånare. Man samlar regnvatten, man gör invånarna stolta och man har fått sin LEED Gold-certifiering.

– Men som sagt, vi är inte nöjda. Nästa gång ni besöker oss så vill vi att ni frågar mig vad vi har gjort sen senast. Vi vill bli pushade hela tiden. Och vi vill framförallt förändras och ge oss bästa möjliga förutsättningar inför framtiden, avslutar Leonora Saavadra.

Recensioner av några av Pereladas viner

Cap de Canons

Cap de Canons, 2021 (52386) 149:-

Ett ungt, fruktigt vin med tydliga bärtoner direkt i doften. Här samsas nyplockade blåbär, skogshallon och körsbär på ett snyggt sätt. I smaken får man ett mjukt, fruktigt vin som man associerar med sommar. Vinet är gjort på en blandning av garnacha och syrah, och kommer från vingården Finca Garbet som porträtteras längre upp i artikeln. Man märker av svalkan från havet på ett snyggt sätt i vinet, där man får en fräsch framtoning, tydliga bäriga inslag och en diskret kryddighet. Det är ett okomplicerat och lättillgängligt vin som kommer passa perfekt på sommaren.

Cava stars

Cava Stars Organic, 2020 (72601) 119:-

En cava som inte utger sig för att vara något annat. Trenden på senare tid har varit att många cava-producenter försökt gå åt att ha lite mer champagne-karaktär, vilket är synd då cava blivit så oerhört populärt just för att det är cava. Här har vi ett friskt vin med fina, syrliga gröna äpplen, päron, kex och citrus. I smaken så slås man av den fina syran i kombination av de där ungfruktiga inslagen som framförallt kommer från äpplena. Ett fint mousserande vin som är exakt så som en bra cava ska smaka.