Laddar annons
Rött vin i tillfälligt sortiment - 20 januari
18 Jan, 2023

Rött vin i tillfälligt sortiment - 20 januari

Den 20 januari är det dags för årets första lansering av röda viner i det tillfälliga sortimentet. Till skillnad från lanseringen av vita viner som har glans av både fynd och hög prisvärdhet är det här mer blandad kompott men några riktigt bra viner finns det.

Lanseringens utropstecken kommer från Cahors och producenten Cosse & Maisonneuve. Därutöver finns det hög prisvärdhet i Pirons Morgon, Montessu fån Sardinien, Caruso från Sicilien och Cirillo Estate. Läs all information om rött vin i tillfälligt sortiment 20 januari i tabellen längst ner. Där hittar du allt från betyg till antal flaskor.

Rött vin i tillfälligt sortiment - 20 januari

Frankrike

Beaujolais

Morgon Cote du Py 2020 (95121), Maison Piron, Beaujolais, 211 kr

Snygg mörkt solmogen frukt med björnbär, hallon, mörka körsbär, kanel och varma örter. Välbalanserad smak med djup och tät frukt av violer, choklad och lakrits som vibrerar till med lite extra intensitet med stöd av värme, mineral och fin syrastruktur. Välgjord och prisvärd Beaujolais som kommer att bli ännu bättre med ett par års vila.

Rött vin 20 januari

Les Laquets 2019 (93572), Domaine Cosse & Maisonneuve, EKO, Cahors, 301 kr

Ordentligt mörk mogen frukt med björnbär, violer, blåbär, espressokaffe, slån, vildhallon, salvia och fat. Djupt koncentrerad, mörkfruktig smak med plommon, bigarråer, kalk, choklad, mineraler, underbar struktur, längd, mörka körsbärssyror och lite sälta. Ett väldigt snyggt sammansatt paket av intensitet och smaker där druvan malbec verkligen får lysa med sin potential - det är inte bara i Argentina det görs högklassig malbec. Personen bakom det här vinet heter Catherine Maisonneuve och har tidigare varit vinmakare på ett av de främsta bordeauxslotten, Léoville Las Cases. Det här är ett vin som kommer att bjuda på mycket glädje och vara roligt att följa en lång tid framöver. Hatten av för Catherine Maisonneuve. Viltgryta, svamprätter, grill och höstbrasa är substantiv som hör ihop med Les Laquets.

Vacquerays

Bonpas Vacqueyras Le Grand Cartulaire 2020 (95640), 169 kr

Stor doft med björnbär, violer, plommon, lagerblad, svarta oliver, tobak, fina körsbärssyror och bra balans. Inte samma solvarma täta frukt som tidigare årgångar men silkeslent, trevligt och mycket prisvärt. Gjort på grenache, syrah, mourvèdre och cinsault.

Italien

Grignolino

Frasca Grignolino 2020 (91817), Grignolino d'Asti, 202 kr

Ofta snål, grinig och ogin och hör sällan till favoriterna - stackars lilla grignolinodruva men ibland kommer undantaget och det måste vara detta. Elegant rödbärig med mogen varm frukt av vildhallon, röda körsbär, lite tjära, örter och fina lingonsyror. Ska det drickas grignolino är Frasca en bra början.

Montessu

Montessu 2019 (95424), Agricola Punica, Isola dei Nuraghi, 169 kr

Frisk mogen frukt med plommon, vinbär, vildhallon, lagerblad och mynta. Bra koncentrerad smak med, barrskog, svarta oliver, kakao och kaffe. Gjort på carignan, cabernet sauvignon, merlot, syrah och cabernet franc. Isola dei Nuraghi är namnet på appellationen som täcker hela Sardinien.

Rött vin 20 januari

Carusu 2019 (92623), Terrazze dell'Etna, 161 kr

Ungt och friskt i en bärig lite aromatisk stil med körsbär, hallon, slån och vulkanisk aska. Stiltypiskt med stram men smakrik varm, lite kärv körsbärsfrukt med inslag av jordgubbar, lakritsrot, blodgrape med bra balans och längd. Gjort på 80% nerello mascalese och 20% nerello cappuccio. Passar till charkuterier, pizza och lasagne.

Spanien

Bosconia

Viña Bosconia Reserva Tinto 2010 (90370), R López de Heredia, Rioja, 271 kr

Traditionell och lite rökig Rioja med friska körsbärstoner, blyertspenna, nötter, höstig svampskog och lite oxidativa stiltypiska husdrag.

Rött vin 20 januari

Quite 2021 (94224) Veronica Ortega Camacho, Bierzo, 220 kr

Ett ungt vin med vinbär, björnbär, violer, lagerblad, blyertspenna och körvel. Energirik smak med lite stalliga aromer, röda bär, violer och körsbärssyror. Vinet är gjort på druvor från gamla stockar. Servera lite svalt till vegetarisk lasagne.

Nya Zealand

Pyramid

Pyramid Valley Central Otago Pinot Noir 2020 (90475), 291 kr

Härligt druvtypisk vildhallonpinot med varmt mogen smultronfrukt, lagerblad och kryddor. Smakrikt, balanserat och elegant med jordgubbar, nypon, rökiga mineraler och läder. Bra början på pinoåret 2023!!!

Australien

Cirillo

Cirillo Estate The Vincent Grenache 2021 (90356), Barossa Valley, 189 kr

Stor varm och tät frukt med vildhallon, björnbär, plommon, violer och fat. Tät och rik smak och det känns oväntat kraftfullt för en grenache men det är vad det står på flaskan och det är så trevligt och prisvärt att det gör sig förtjänt av en fyndmarkering. Högrevsburgare med hemmaskurna pommes frites till denna.

Sydafrika

Rött vin 20 januari

Tiara 2005 (93457), Simonsig Estate, Stellenbosch, 269 kr

Stor doft med tydliga mognadstoner, stall, skog, tallbarr och fat. Välbalanserad smak med påtagliga mognadstoner, svarta vinbär, tobak, läder, mocka och fina tanniner. En välgjort och bra bordeauxblandning som dessutom är intressant att dricka med tanke på ålder, mognad och vänlig prisbild men dess tid är nu och inget att spara.

[drinklist id="103803"]