Vin till lasagne – tre viner som tar rätten till nya höjder
Vin till lasagne kan höja hela matupplevelsen och ta rätten till helt nya höjder. Här tipsar vi om tre röda viner som passar utmärkt.
DRUVA Druvor eller druvsorten avgör hur vinet smakar. Cirka 90 procent av smaken beror på vilken eller vilka druvor vinet är tillverkat av. Druvor är vinplantans frukt.
Vin, i släktet vitis, i familjen ampelidaceae är den som är intressant för vinälskare. Det finns nio andra släktgrenar, varav möjligen fyra också kan vara av intresse. Yttarligare arter är av betydelse för deras användning till rotstockar, för hybrider eller för vintillverkning i Sverige bl a druvan solaris som är en korsning av många olika druvor (tidigare trodde man att solaris var en hybrid).
Ampelografi är läran om vinplantan. Att sortbestämma en vinstock görs främst genom att studera blad och skott. I kombination med data som exempelvis, behåringen av skottens spetsar, knoppar och blad kan man sammanställa systematiska beskrivningar av skott, ranka, knopp, blomma, klase, druva och kärnor. Datat bildar motsvarigheten till mänskliga fingeravtryck – för varje enskild druvsort.
Vitis vinifera står för merparten av världen vinproduktion. Arten är inhemsk i Europa och Centralasien. Kännetecken för vitis vinifiera är mindre druvor, tjockare skott och flikigare blad. En egenskap är att arten lätt anpassar sig till omgivningen, varför mutationer lätt bildas. Vin förökar sig vegetativt och därför är knoppmutationer vanliga vilket resulterar i nya kloner. Vissa sorter, som pinot noir, är särskilt benägna att mutera.
Att många sorter gått förlorade för alltid på grund av människors vårdslöshet eller okunskap står helt klart. Å andra sidan har andra sorter tillkommit.
Vinrankan är som andra växter utsatt för virus och växtangrepp, kvalster och flugor av olika slag. Utan konkurrens ’värst’ är vinlusen, phylloxera, som ställer till omfattande och långtidsverkande skada. Lusen kom till Frankrike på 1860-talet ungefär samtidigt som mjöldagg hade blivit ett gigantiskt problem.
Vinlusen angriper vinstockens rötter, där den injecerar ett giftigt saliv. Vingårdar, till och med vinområden har blivit förstörda och i Europa kom vinlusens härjningar till att bli ett stort problem i många länder. Än i dag är det mest kända, och verksamma, sättet att förhindra vinlusangrepp genom att ympa vinifiera på resistenta rotstockar. Det är bara i sandjord vinlusen inte trivs.
I texterna på Vinbanken hittar du exempel på viner av olika sorter och i många fall en mer djuplodande förklaring till vad som gör att just ett vin smakar som det gör. Producent, väder och jordmån inverkar också på smak.
Under kategori ’Druva’ här på Vinbanken kan du helt kort läsa om olika druvors karakteristik.
Vin till lasagne kan höja hela matupplevelsen och ta rätten till helt nya höjder. Här tipsar vi om tre röda viner som passar utmärkt.
Valtellina är det lilla vinområdet mitt i de italienska Alperna där druvan nebbiolo odlas på branta sluttningar.
Moulin Touchais är det söta vinet från Loiredalen som ofta hamnar i skuggan av betydligt mer kända viner från andra delar av landet.
För Dorli Muhr så föll både Italien och Portugal bort när hon istället valde sitt hemland Österrike och druvan blaufränkisch.
Weingut Leth och dess vin har de senaste åren gjort stor succé i Sverige. Vi tog oss ett snack med Franz Leth om synen på österrikiska viner.
Albariño är det spanska vita vinet som på senare år blivit allt trendigare i Sverige. Vi har grävt djupare i orsaken till populariteten.
Riesling är det givna valet för många vinälskare, och nu har vi tagit fram topplistan med de bästa rieslingvinerna på Systembolaget.
Antoine Veiry är den unga vinmakaren som ska axla den franska vinikonen Alain Brumonts mantel i sydvästra Frankrike.